Tu navegador no tiene soporte para JavaScript!
-

< Tornar

Antecedents històrics

El primer tramvia (1876)

torresserranosEl 27 de setembre de 1875, l'Ajuntament de València va aprovar el projecte presentat per la Societat Catalana General de Crèdit per a la implantació del tramvia a València.
Es van construir dos línies: la de València al Grau, amb principi i fi a la plaça de Sant Francesc (hui de l'Ajuntament), i la de l'Interior primitivo, que enllaçava el pont del Real amb la plaça de les Barques.
El 23 de juny de 1876, vespra de Sant Joan, el tramvia de tracció animal, a 25 cèntims el bitllet, unia definitivament la ciutat amb el seu port.
El diari Las Provincias va descriure així els nous vehicles: «Estos carruajes, en que se fijaba con vivo interés la atención pública, son magníficos, perfectamente construidos y muy bien dispuestos para el servicio que hay que hacer. Los hay de dos clases: los que tienen imperial han sido construidos en Inglaterra, y los que carecen de él en Bélgica... Caben ocho asientos en cada uno de los bancos... Cada carruaje va tirado por dos caballos».

tranviaimperialLa inauguració del tramvia va ser durant molt de temps l'esdeveniment més important de la vida valenciana.Els transeünts es detenien per a contemplar el seu pas i s'intercanviaven salutacions entre els viatgers de l'imperial i les persones que aguaitaven als balcons dels primers pisos. L'any 1877, es van construir els tallers, quadres i cotxeres del tramvia València-el Grau, dissenyats per Joaquín Bueso Martí, mestre d'obres, al camí del Grau, davant l'antic convent de Sant Joan de Ribera.Apareixen noves companyes (1885)

El 16 de gener de 1885 es va fundar la Societat Valenciana de Tramvies, coneguda com La Valenciana. El primer president va ser el marqués de Colominas i el seu primer director, l'enginyer Juan Navarro Reverter. La societat va obtindre la concessió de dos noves línies: la de Circumval·lació i la Diagonal. Al 1886, va entrar en funcionament el tramvia a vapor València-Llíria. Al 1887, La Valenciana va adquirir les línies explotades fins aleshores per la Societat Catalana General de Crèdit, mentres noves concessions es van sumar a les ja existents: Circumval·lació del Poble Nou del Mar i de l'Estació del Grau als Banys de la Florida i la Perla. Al 1889, la societat Pascual Carles i Cia va inaugurar la línia de Godella i al 1890, va obtindre la concessió de la de Catarroja.

tranviaialgraoEl 17 de febrer de 1891, es va constituir la Companyia de Tramvies del Nord de València, que va construir una línia que unia la capital amb la Pobla de Farnals. L'11 de juliol, va iniciar la seua activitat la Companyia General de Tramvies, anomenada popularment La General. Les seues primeres explotacions van ser les línies a hipotracció de l'Eixample i de l'Interior i el tramvia a vapor de València al Grau, batejat popularment com "Ravatxol". També va regentar els tramvies que comunicaven València amb Torrent, Tavernes Blanques, Massamagrell i la Pobla de Farnals. Al 1894, la companyia Lladró i Cia va obtindre la concessió de la línia del Cementeri, última línia de tracció animal, i Pascual Carles i Cia va presentar el seu projecte de tramvia des de Sant Agustí al Pont de Fusta.

Aleshores es va produir una feroç competència entre La General i La Valenciana, agreujada pel servici que prestava l'òmnibus "El Barco" que cobria el trajecte la Glorieta- el Grau per tan sols 5 cèntims. Esta situació, com assenyalava la premsa, «no pot durar molt de temps sense causar la ruïna de l'una, de l'altra o de les dos». Els rumors de crisi sovintejaven i al juny de 1895, La Valenciana es va declarar en suspensió de pagaments. L'1 de juliol de 1896, La General va fer la mateixa cosa. Una nova companyia, la lionesa Compagnie Generale des Tranwais Electriques de Valence, va adquirir les línies de La General i va començar la seua electrificació (1898). La Valenciana va resistir un poc més, però entre 1906 i 1911 va transferir les seues concessions a la companyia francesa.

El Ravatxol

ravachol

"Debido a los numerosos accidentes que provocó este nuevo y potente tranvía se le denominó Ravachol (famoso anarquista francés cuyas terribles hazañas era nota de prensa continua). Por esta misma razón los tranvías de tracción animal de esta misma compañía eran denominados Ravacholet" (Inmaculada Aguilar Civera,Valencia Tranvía 1874-2004).